Acasă…

….este acolo unde-ți este inima…în cazul meu în Sat/Com. Sâncraiu (Kalotaszentkiraly) , jud Cluj.

Aici m-am născut, aici am copilărit, aici mă întorc acasă cu drag!

Locul, unde te trezești la 6:30 că urlă cocoșul…al tău, sau al vecinului, nu contează… câte un cocoș sigur este pe fiecare uliță!

Unde, nu-ți scoți nasul de sub plapumă, până când nu-ți face tata foc în sobă…

Unde te trezești la mirosul de pâine în ou și ceai de chimen, pe care ți le face mama în fiecare dimineață!

Sâncraiul, este locul unde toate lumea te salută, unde te întreabă sincer “Ce faci? Cum ești?” – uitându-se în ochii tăi!

Locul, unde iți ia 30 de minute să ajungi până la magazin…și dacă stai numai la câteva case distanță, fiindcă sigur te întâlnești pe drum cu 2-3 vecini, cu care ți-e drag să stai la o vorbă!

Unde vezi oameni harnici Duminică dimineața, curățând ulița, din fața casei, înainte să bată clopotele.

La ora 10:00 sună primul clopot negreșit. Tu ești gata îmbrăcată, iei cartea cu cântece, o batistă, 5 lei…și te duci frumos cu familia la biserică. Trebuie să ajungi până la 10:30, că pe urmă se închide ușa și gata, rămâi afară…nu este rușine mai mare decât să întârzii și să deranjezi slujba reformată. Am fost și la Biserica Ortodoxă din sat, și acolo este la fel, puțini oameni, așa că mergi din timp, să nu-l deranjezi pe Dl Părinte Sebi. Aici nu-i ca la oraș, unde toată lumea umblă, cum îi duce capul. Asta îmi place!

După biserică mergi frumos la o plimbare prin hotar, până când se gată masa. Drumul este asfaltat până în pădure, așa că te poți plimba regește, n-ai nicio scuză să stai acasă.

La ora 13:00 te pui la masă și mănânci “Supa de Duminică” ( supă de pui) care nu lipsește în nicio Duminică de pe masă. Felul doi, cartofi piure cu cârnați afumati, dacă mai sunt, dacă nu, merge și friptură….și salată de castraveți murați neapărat! După prânz te pui frumos în mașină și mergi să-ți vizitezi bunica, care te așteptă și ea cu multe bunătăți…plăcintă, zacuscă, compot de o mie de feluri.

Când ai terminat tot programul, abia atunci te poți întoarce la Cluj…cu gândul “Ce weekend fain am avut!” și cu gândul că “Abia aștept să mă întorc”!