“ Un litru de ulei poate polua un milion de litri de apă.”

De câțiva ani am început să colectez uleiul uzat. Nu folosesc mult ulei în bucătărie, 1L îmi ajunge și 6 luni ( prefer să gătesc în cuptor sau la aburi), însă și acel puțin ulei ars, ce-mi rămâne, nu îl arunc în chiuvetă sau în vasul de toaletă.

Știți cât de mult poluează apele un litru de ulei ? Ei, foarte mult:

“Un singur litru de ulei – ulei normal, de care are orice gospodină în casă – poate polua cam 1 milion de litri de apă. Pelicula de ulei nu se dizolvă, rămâne la suprafața apei, oxigenul și nutrienții nu mai au cum să intre. Practic, ce aruncăm din tigăi la chiuvetă ajunge în rețeaua de apă. Uleiul se depune, blochează țevi. În timp, miroase oribil și nu dispare, că prin minune. Mai mult, uleiul ăsta poate ajunge în râuri și chiar mai departe, pentru că totul este conectat. Iar asta afectează cam tot ce trăiește. Apa, solul, animalele, toate au de suferit. ( sursa https://recorder.ro/video-un-litru-de-ulei-poate-polua-1-milion-de-litri-de-apa/

În 2020, anul Covid-ului, am adunat în total 3L de ulei ars ( am stat mai mult acasă, am gătit mai mult), pe care l-am adunat în găletuțe de smântână.

Azi, mi-am adunat cele 3 găletuțe și le-am adus la reciclat la Auchan Cluj, la Iris ( la orice Auchan se pot aduce). Nu fac cumpărături în acest magazin, este departe de casă, dar fiind sâmbătă, am zis că fug până acolo. Ajung la biroul de “ Relații clienți” unde o doamnă drăguță, îmi explică cum trebuie predat uleiul corespunzător: într-o sticlă transparentă, strecurat. Na bun, deci nu-s bune găletuțele…ce fac acum ? Dară nu merg cu ele înapoi acasă. Așa că am intrat în magazin, am cumpărat 3 sticle de apă plată cu 1 leu și am mers la baie cu ele. Am aruncat apa din sticle și m-am apucat să mut uleiul din găletuță în sticlă.

S-a cam uitat lumea la mine, oare ce fac? Două fetițe, foarte drăguțe m-au și întrebat, … au crezut că fac săpun! Adulții nu m-au întrebat, numai am auzit cum șușotesc în spatele meu și cum se uitau la mine cu milă…mă rog, prejudecățile astea…oricum nu m-a interesat.

După ce am gătat treaba, am mers înapoi la doamna de la Relații clienți. M-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze spunând “ Văd că nu vă lăsați.” Mi-a dat și un șervețel să șterg sticlele, că la baie nu erau.

Am predat uleiul și surprizăăă…vine doamna cu o sticlă de apă și una de detergent de vase Fairy . Îmi dă cadoul ….așa m-am bucurat de ele, ca și cum aș fi muncit pentru ele toată ziua. Mă rog, atunci am înțeles de ce șușoteau femeile la baie, sigur au crezut că am venit pt Fairy de un litru.

Oricum, e un gest frumos din partea Auchanului, în colaborare cu Fairy și Aqua Carpatica ( mă gândesc eu).

Eu cu siguranță voi veni și la anul!

Iar pe gospodinele harnice, acum înainte de Paște le îndemn să aducă și ele uleiul aici după sărbători. Fiecare litru contează!