Tată

În a doua duminică din luna Mai există o sărbătoare care trece în general complet neobservată. Această zi ar trebui să fie un prilej să ne amintim că tații nu sunt doar o pereche de mâini în plus, ci una dintre resursele vitale care contribuie la dezvoltarea fizică și emoțională a copiilor. Nu înțeleg din ce motiv, este pus mai puțin accent pe tați față de mame.

Tații au același rol în viața copiilor, ca si mamele. Poate nu chiar din primii ani de viață, când bebelușul este atât de mult legat de mamă, dar cum cresc copiii, tatăl va deveni modelul lor în viață; atât pentru băieți, cât și pentru fete.

Mai demult, când se năștea un copil, tații erau cei mai mândri, dacă copilul era băiat, dar s-au schimbat vremurile. Știți de ce? Știți care este diferența dintre o fată și un băiat? Dacă nu, vă voi  spune acum, printr-o poveste:

După nuntă, tinerii proaspăt căsătoriți se retrag în căminul lor conjugal și se decid să nu deschidă ușa nimănui! 
In prima zi apare tatăl mirelui, băiatul nu-i deschide ușa. A doua zi, apare mama mirelui, băiatul se uită la soția lui și ușa rămâne închisă. A treia zi bate la ușă mama miresei. Ea are inima grea, dar nu deschide ușa, ca să demonstreze soțului, devotamentul ei față de el. Însă în a patra zi, apare tatăl miresei! Bate la ușă o dată, nimic! Bate si a doua oară, nimic ( fata deja stă în capătul celălalt al ușii și nu-și poate stăpâni emoțiile) . Se uită la soțul ei și îi spune: “ Este TATĂL MEU! Nu pot să nu-i deschid ușa! E tata! “ și a deschis ușa!

Asta e diferența! Eu sunt sigură, că peste câțiva ani Iris va proceda la fel! Tata este tata! Locul lui nu-l poate lua nimeni, niciodată.
În primii ani de viață, vă spun sincer că am fost geloasă ( recunosc, câteodată și acum) pe relația lor specială. Când intră Dan pe ușă Iris este deja la el de gât. Când zice Dan ceva, na ala’i sfânt! Iris la patru ani mi-a spus așa: “ Mama când îmi zici să fac ceva, eu fac că zici tu, dar când zice tata, fac că așa trebuie! “

Dar mi-a dat Dumnezeu un băiat, pe Ivan, așa că am și eu un aliat acum! Să nu mă înțelegeți greșit, ne iubim copiii în aceeași măsură, dar altfel! Altfel este iubirea unei mame față de fetița ei și altfel este pentru băiețelul ei. La fel este și pentru tați. Sunt sentimente diferite, ce nu pot fi descrie în cuvinte!

Un alt rol, foarte important al unui tată, este rolul de soț! Am în mintea mea o amintire, foarte bine întipărită cu Dan, pe care nu am să o uit  niciodată!

După nașterea lui Ivan, în primele zile acasă, mă simțeam depășită de situație. Dan era la muncă toată ziua, iar eu eram acasă cu doi copii mici. Era haos total. Eu, care sunt super organizată, mi-am dat seama că sunt pierdută. Toată ziua am muncit, m-am ocupat de copii, am alăptat, m-am jucat cu ei, am făcut curat, am gătit și seara când ajungea Dan acasă nu se vedea nimica. Era dezordine, s-a gătat și mâncarea și eu eram fără niciun pic de energie.

Intră el în casă, după o zi lungă de lucru și se pune la masă. Nu aveam nimic gătit pentru el. Dacă asta nu era de ajuns mai eram si nervoasă că a venit așa de târziu acasă și că pe mine m-a lăsat cu ăștia doi. Recunosc, am fost o scorpie atunci. Hormonii poate….Stăteam pe canapea, cu bebe la sân, iar fetița urla lângă mine că de ce nu mă ocup și de ea și efectiv plângeam de nervi.

Când am terminat de zis, Dan m-a întrebat: “Atat?” ( Între timp găsea niște slănină în frigider, pe care s-a apucat s-o mânânce cu pâine și roșii așa pentru cină). S-a uitat la mine foarte serios, direct în ochii mei și mi-a zis : “ Știi mândro, de un lucru știu sigur în viața asta. N-am să mă despart de tine niciodată!” În momentul acela mi-au dat lacrimile și m-am liniștit! A știut exact ce să zică! De ce am avut nevoie în momentul acela! Și acum știe….De atunci am făcut un pact: Eu mă ocup de creșterea copiilor, Dan se ocupă de educarea lor!

Așa că azi, de ziua taților îți dorim ȚIE și tuturor taților devotați multă sănătate și iubire, alături de noi!