Cum să crești adulți sănătoși?

Creșterea și educarea corectă a copiilor în secolul XXI, a devenit un subiect de interes major. S-au scris multe cărți, articole pe tema aceasta, fiecare având altă abordare.

Eu am să detaliez aici abordarea noastră, ca părinți cu experiență de șapte ani. 

În primul rând, noi nu creștem copii, noi creștem adulți independenți! 

Suntem atenți ( cu sfințenie) la patru factori importanți:

1. Siguranța copiilor –  cea mai importantă, viața lor să nu fie niciodată în pericol.

2. Alimentația corectă – aici avem mare noroc cu părinții și cu bunicii noștri, care stau la țară și ne oferă hrană sănătoasă și curată: ouă, lapte, carne, fructe și legume de sezon. Nu suntem nevoiți să cumpărăm aceste alimente de bază de la supermarket. Ăsta e un lucru mare în 2021. Aaa si un lucru la fel de important, la masa mancam si nu ne uitam la TV.

3. Igiena – un alt factor vital. Copilul trebuie să știe că ne spălăm pe mâni înainte de masă și de fiecare dată, când am fost la wc.

4. Somnul – un lucru foarte important. Copii trebuie să doarmă între 8-9 seara, pana pe la 6-7 dimineața, si 1-2 ore la prânz. Somnul este foarte important în primii ani de viață, 10/12 h pe zi. Somnul îl respectăm oriunde am fi. Dacă plecăm la bunici în weekend, plecăm la prânz și ei dorm în mașină. Dacă plecăm la mare, pornim seara la 9 si când se trezesc, suntem în Constanța. Nu pierdem nopțile cu copiii în oras sau la petreceri. Locul lor la ora 9 este în pat. Avem un ritual frumos, citim o poveste ( sau mai multe), zicem o rugăciune si închidem ochii!

Aceștia sunt factorii de bază, pe care am învățat de la minunatul nostru medic de familie.

Cu trecerea anilor, se mai adaugă si cele de bune maniere. Cum ar fi, să întrebăm înainte să luăm ceva, dacă suntem în vizită la cineva. Să folosim cuvintele magice “Te rog” și “Multumesc!” Să vorbim frumos și răspicat s.a.m.d.

Pe lângă acești factori de bază, care ne ajută la creșterea lor fizică, trebuie să avem grijă și de aspectul psihic. Aici cel mai important factor ce trebuie exclus este timpul petrecut in fata Tv-ului, telefonului, tabletei a laptopului si utilizarea internetului.

Copiii în primii șapte ani de viață nu au nevoie de gadgeturile acestea.

Un copil mic trebuie să fie slab și murdar, de la alergat si de la joaca pe afară.

Bineînțeles că nu-ți poți ține copii izolați total de lumea reală, dar poți stabili limite ferme și obiceiuri sănătoase.

Copiii noștri în timpul săptămânii sunt ocupați cu grădinița și școala, iar după masa cu jocul liber în parc sau la bloc cu alți copii de vârsta lor.

Sâmbătă dimineața este ziua lor de desene.

Părinții dorm până pe la 9-10, iar ei pot să-și aleagă orice DVD vor și au dimineața de cinema.

Le-am cumparat un DVD Player și de-a lungul anilor am adunat o colecție impresionantă de DVD uri ( peste 100 exeplemare) . Printre ele sunt cele clasice de la Walt Disney : Cenușăreasa, Alba ca zăpada, Aladdin, Doamna si vagabondul, Tarzan, Pisicile Aristocrate, Mulan, Pinochio, Mica Sirena, Lion King, Nemo, Frozen samd. De asemenea avem toate episoadele originale Tom & Jerry făcute in 1940. Și avem și clasicele desene în limba maghiară: “ Vuk”, “Ludas Matyi”, “Karácsonyi történet” .

Prin aceste desene copii au cunoscut o lume magică, unde se poate întâmpla orice și totul este posibil! Au învățat mult din ele și doresc să se uite din nou și din nou la ele. 

Aceasta este “rețeta” noastră, pentru păstrarea unei copilării fericite și inocente. Limitele și regulile oferă copiilor noștri siguranța de zi de zi. Ei știu bine că noi îi iubim și  că le suntem alături, orice va aduce viața pe viitor.

2 thoughts on “Cum să crești adulți sănătoși?

  1. Tököli Etika says:

    Și chiar vă merge cu programul acesta riguros? Eu numai visam despre așa ceva, în viața reală tocmai pe deaîndosu. Doamne ajută! Asa e sănătos.

  2. Melinda says:

    Da, merge! Si nu e riguros pt copii, fiindcă ei nu cunosc alt program acasă. Așa li este normal. Punctul slab sunt bunicii, care le mai lasă la desene, când sunt la ei, dar vin acasă si in 2-3 zile se recalibrează!

Comments are closed.