Crăciun 2021

Craciunul din 2021 a fost unul cu totul special.

Am simțit magia, am simțit căldura din case si în suflet, fiindcă toată familia a fost împreună.

În prima zis de Crăciun, Sâmbătă am mers în Sâncraiu, la părinții mei și la bunica mea. A fost o surpriză mare când am  apărut la ușă, fiindcă planul inițial era să mergem întâi la socrii și pe urmă la mama…dar ne-am răzgândit în ultimul moment și a fost foarte bine așa. 

În curand a ajuns și fratele meu cu familia. Când ne-am pus cu toții la masa de Crăciun m-am uitat la tata și am observat strălucirea din ochii lui. Se uita la cei doi copii și la cei patru nepoți, cum mâncau împreună supa de duminică, sau cum zice Ivan „Kedvenc leves” (supa preferata) supa de pui cu tăieței. Nu putea mânca , stătea numai și se uita la noi….vreau să-i ma văd privirea aceea, cât mai mult…

În curand am auzit sunetul clopotelor, ce ne chema la biserica micuță din satul bunicii mele ( Alunisu, jud. Cluj, avand numai 100 de locuitori).

Slujba de după masa era dedicata copiilor. Fiecare copilaș putea să zică o poezie, sau un cântecel și primea în schimb pachet de la Moș Crăciun…așa, cum a fost si în copilăria mea. Și acum îmi amintesc de emoțiile prin care am trecut când trebuia sa zic poezia la biserică.

Îmi transpirau palmele, mă inroșeam la față și am avut impresia că toată lumea numai la mine se uită…  Aici nu era un spectacol pregătit și repetat cu mult timp înainte, fiindcă veneam cu toții de departe…și cred că si asta a contribuit la mediul relaxat și intim pe care l-am simțit în seara aceea în biserica din Aluniș.

Copii s-au aliniat cu toții în jurul mesei, lângă bradul frumos împodobit și fiecare a început propriul spectacol. Ivan a zis poezia învățată de la grădi ” Mikor Jézus megszületett, tiszta volt az ég ” (Când s-a nascut Hristos) și Iris a cântat ” Szálljatok le, szálljatok le Karácsonyi Angyalok ” ( Coborati îngerii Crăciunului)…mă uităm la ei și sufletul îmi era plin de bucurie. Pe urmă m-am uitat la bunica mea, care stătea in capătul băncii și ii ștergea si ea lacrimile , spunând ” Mulțumesc Doamne că mi-ai dat șansa să mai văd pe toți patru strănepoți împreună înainte să mor.”

Da…era momentul, când am simțit cu toții binecuvântarea lui Dumnezeu.

Seara „am cerut voie” de la părinți să ne lase afară în sat și să stea ei cu copii. Am stat până la 5 dimineața :-))) ( la țara n-ai cum altfel) dar dimineata tata tot ma întrebat „Când ai venit acasă fetita mea?”, deși știa el foarte bine când am venit . ( Da, unele lucruri nu se schimbă niciodată și e bine așa! ) Până când ai părinți, ești copil...și mie îmi place sa fiu copil!

 Duminica dimineață, a doua zi de Crăciun , după 4 ore de somn am luat drumul către Zalau, la familia lui Dan.

Prima dată am mers la părinți și pe urmă la bunicuțe, în Recea. Bunicutele lui Dan sunt adorabile și  încercăm sa le vizitam cât mai des  posibil. 

La fel ca si bunica mea, și ele au 84 ani si încă mai pot. Au așteptat mult să venim cu colinda. Hitul Craciunilui 2021 a fost ” Iată vin colindători, Florile dalbe” Am făcut înainte repetitii serioase și am cântat chiar frumos toți patru. Pe urmă am stat la povești. Ne plac mult poveștile bunicilor, mai ales ale lui Mama Aurica, am putea sta ore întregi si so ascultăm. 

Luni dimineața ne-am întors la Cluj cu sufletul împăcat ca am reușit sa ajungem la toată familia. Bine, copii erau cei mai fericiți de portbagajul plin de cadouri.

Iris, la 7 ani a cerut de la Moș Crăciun un pian, a primit un scaun pentru pian si a fost foarte fericită. ( Pianul o să vina de ziua ei, în Mai.)

Ivan , la 5 ani a avut 3 dorințe: un  rechin mare de pluș, 10 mașinuțe mici  „Hot Weels” și un robot pentru mama, care o ajută sa facă de mâncare, să calce haine si să facă curat.

Asta a fost Craciunul nostru perfect, să ne ajute Dumnezeu sa avem cat mai multe așa, impreuna, în familie.