Crăciun 2022🎄

A fost așa cum am visat, exact așa cum facem în fiecare an.
Crăciunul pentru noi este despre FAMILIE și despre TRADIȚIE…și asta chiar luăm în serios! Noi de Crăciun nu ne odihnim, nici vorbă, este o alergătură continuă, dar ce facem cu foarte mult drag. Așa zicem: “MERGEM, PÂNĂ CÂND AVEM LA CINE!”

25 Decembrie, ora 7:00 dimineata, sună ceasul deșteptător⏰.
Ne trezim, mâncăm, ne îmbrăcăm frumos, toate cadourile în mașină și pe drum!

Primul drum anul acesta ne-a adus acasă, la Sancrai, la familia mea. (La anu’ vom face invers și vom merge la familia lui Dan în prima zi).
Încă băteau clipotele când am ajuns în sat, așa că diresct la biserică!
Eu fiind de religie reformată am luat pâine și vin, conform tradiției de Crăciun și ne-am rugat pentru sănătatea familiei noastre!
A fost a slujbă frumoasă, dar puțin cam lungă, mai ales pt. Dan, care nu a înțeles nimic timp de 2,5h 🙈…după slujbă am fost întrebată “ Ce a greșit omul acesta atât de mult că a meritat asta?” Ei…nu a greșit nimic, pur și simplu mă iubește și mă respectă, atât! Suntem o familie, suntem uniți, chiar dacă El este ortodox, mă conduce la biserica reformată, iar eu îl conduc la biserica ortodoxă. Dumnezeul este unul și același pt. toată lumea, indiferent de religie, sau de limbă!

După biserică, am luat masa de Crăciun la mama, de unde nu putea lipsi “Supa de duminică” , sau cum zice Ivan “ Kedvenc leves” ( făcută cu tăiețeii de casă, adus de noi) și cârnațul afumat!
După masă am vizitat pe familia unchiului meu și pe mătușa mea, care stă singură! Copii sa bucurat de prăjuturi și sucuri colorate și acidulate ( ceea ce nu văd acasă😂).

După care, au bătut din nou clopotele, dar de data aceasta în Aluniș, în satul bunicii mele, unde Erzsi mama ne aștepta cu mare nerăbdare! A fost spectacolul de Crăciun pentru copii, în biserica proaspăt renovată.
Biserica aceasta este una micuță, dar foarte aproape sufletului meu, simt divinitatea de fiecare dtă, când intru aici!
Iris a cântat frumos “Szálljatok le Karácsonyi Angyalok”, Ivan a învățat poezia ”Kis Karácsonyi ének” de la Ady Endre, dar a uitat un cuvânt din poezie , a venit lângă mine și mi-a zis: “Eu mai bine nu zic, decât să mă fac de rușine!” Așa că nu a zis el, în schimb am zis eu poezia “Karácsony” de la Ady! Acesta a fost cadoul meu pentru Erzsi mama anul acesta! 😇

Am ajuns acasă la ora 20:00, obosiți după atâta drum, dar nu a fost loc de odihnă încă!
Am lăsat copii cu mama, i-am pupat de noapte bună și am mers să sărbătorim pe un prieten de ziua lui “Sf. Ștefan”. Îmi plac foarte mult aceste evenimente, unde se adună prietenii, mai multe generații, tineri și bătrâni și se cântă cântece învățate de la moși strămoși! Cântece de jale, cântece de bucurie, cântece de dragoste, suna toată ulița de vocea noastră!
Pe urmă am mers sus la Căminul Cultural, unde era discotecă și de unde am ajuns acasă abia la 5:30 dimineața ( ca de obicei), fix când suna cocoșul! 🐔

A doua zi ne-am trezit la 10:00, ne-am scuturat un pic, mama a făcut pâine în ou cu ceai de chimen și din nou în mașină!

De data aceasta, am luat drumul către Județul Sălaj. Prima dată am mers la Recea, să colindăm pe bunicii lui Dan. Mama Floare și Mama Aurica sa bucurat foarte mult de vizita stră-nepoților și nepoților! Au repetat ABC-ul cu Ivan uitând câteva litere, la care Ivan “ Dar K și X unde rămâne?” Tare scumpi au fost.
A fost fain să vedem pe Mama Aurica în casa proaspăt renovată, unde totul e frumos și curat, chiar i-am zis că se poate mărita acum la 85. ani cu casa așa gătată! 😀

După bunici, am mers la Zalau, la părinții lui Dan, unde era și sora lui cu bebe mic de 5 luni. A fost un mediu frumos, relaxant, unde ne-am bucurat unii de alții ( și copii de cadouri bineânțeles).
Era deja ora opt seara, când Dan a propus să ne întoarcem la Cluj ( dimineața merge la birou), dar să lăsăm pe copii la bunica încă 2 zile, să avem și noi momentul nostru!

Asta îmi place la El, tot tinpul se gândește la toate și încearcă să avem echilibru în viața noastră!
Așa că, am pupat copii și am venit înapoi la Cluj! Ajunși acasă ne-am deschis câtă o bere și am povestit până la 1:00 noaptea, numai noi doi!

Azi, Dan plecat la birou, iar eu în sfârșit sunt singură acasă. Stau în pat toată ziua, mă uit la filme și mănânc bomboane brad cu jeleu. Tocmai am terminat filmul “Primal Fear” cu Richard Gere.

E o zi perfectă! Sunt fericită!
Crăciun fericit tuturor! 🎄