În vizită la Moș Crăciun

Un vis împlinit, ce pregăteam copiilor noștri de mult timp! Iris are acum 9 ani, Ivan 7. Era cam ultimul an, în care mai avea farmec această călătorie pentru ei, așa că am făcut.

Cu emoții mari si multe am pornit în 28.11.2023 spre Laponia finlandeza, unde am petrecut 4 nopți magice. Atmosfera e de basm, atat ziua cat si noaptea, traiesti un vis de iarna cu suflet de copil.

Am să vă las mai jos datele organizării acestei excursii, nu ca să mă laud, ci pentru că m-ați intrebat intr-un număr atât de mare, că mi greu să vă răspund la fiecare separat.

l.Transport:

 • Masina – CJ-Budapesta – masina am lăsat la un prieten, langa aeroport, dar se poate lăsa și in aeroport https://parkolo.bud.hu/hu/
 • Avion – Budapesta- Helsinki, escala si apoi Helsinki- Rovaniemi (companie aeriana Finnair – sunt mai multe zboruri atat ziua cat si noaptea pt ambele zboruri si fiecare alege ce i se potriveste). Am ales aceasta companie pt a evita neplacerile cauzate de anularea zborurilor https://www.finnair.com/hu-en
 • Rovaniemi – masină închiriata in prealabil din aeroport pe booking (aeroportul se afla la 3 km distanta de Santa Claus Village si 8 km de Rovaniemi). Ai nevoie de masină neapărat! Nu poți fără, din cauza gerului, mai ales dacă esti și cu copii.

II. Cazare – Noi in cele 4 noți am avut 3 cazări diferite:

Ziua 1 – Hotel in Rovaniemi ( am aterizat la 3 noaptea, am plecat direct la hotel, somn)

Ziua 2-3 – Ne-am cazat chiar în Santa Village, unde e și casa Moșului. Asta recunosc ca a fost un moft, dar am vrut sa ne bucuram cat mai mult de toate avantajele ce ne poate oferi satul Moșului, fără să fim presați de timp și de drumuri către alte cazări). Căsuțele nu sunt foarte mari, dar sunt foarte cochete. Au saună în fiecare cameră ( prima dată în viața noastră am avut așa ceva) și ai pereții exteriori numai din sticlă cu o priveliște magică în afară, unde îți poți vedea copilașii cum se dau cu sania și cum fac om de zăpadă!

Ziua 4 – Am plecat în Levi, o statiune de ski la 180 Km de Roviniemi.

IIl.Obiective de vizitat:

Ziua 1 – Arktikum – muzeu situat in Rovaniemi in care veti gasi informatii despre cultura, civilizatia si istoria nordului (merita vizitat). https://www.arktikum.fi/en

Ziua 2 – Santa Claus Village all day

 • În vizită la Moș Crăciun – il gasiti in 2 locuri – noi ne-am dus in cel principal și cel mai vechi, la Santa Claus Office pt a nu bulversa copiii ca-l vad in mai multe locuri in sat); intrarea este libera, interval orar 10.00-18.00, poti cumpara pachete: print foto (35euro)/ print foto+video (80 euro), nu este permis sa faci foto. Exista posibilitatea sa achiti un cadou pe care sa-l primeasca copilul de la Moș (30 euro) si care contine: un caiet, un pix, un plus si un breloc. Noi am luat, numai pozele digitale. https://santaclausvillage.info/
 • Plimbare cu Reni – ne-am dus în sat, la o scurta plimbare de 400 m. ( 20 euro adulti, 15 euro copii)
 • Snowmobile numai copii – acesta a fost atracția principală pentru copii. Prima dată în viața lor au fost pe snowmobil, condus de ei singur, timp de 10 minute. Prețul era 20 euro/copil dar a meritat toți banii, dacă întrebi ce le-a plăcut la Satul lui Moș Crăciun, zic snowmobilul 😅
 • Mrs. Santa Claus – 5 euro/ pers, interval orar 10.00-18.00, foto digital (20 euro)/print foto (30euro) – aici am băut numai o ciocolata calda.

Atât am încercat noi în satul Moșului într-o zi, dar mai sunt și alte obiective, safari-uri la care te poti duce, dacă îți permite timpul și buzunarul:

 • Ferma de Husky (vizita/ safari)
 • Ferma de reni (vizita/safari) https://raitola.fi/
 • Magazine de souveniruri
 • Academia Elfilor
 • Restaurante, cafenele
 • Locuri pt sanius – sanii cumparate din sat (15 euro) sau inchiriate de la hotelul din sat sau cumparate inainte.
 • Santa Park – situat langa Santa Claus Village, este un parc de distractii subteran cu multe activitati pentru copii si spectacole la anumite ore. Au restaurant in interior, mancare buna si diversificata in regim bufet suedez. Asta din pacate am ratat, ca nu ne-am încadrat în timp. Bilete online cat si la caserie (10.00-18:00) https://santapark.fi/
 • Ranua WildLife (situata la sud de Rovaniemi, aprox 80 km) este o gradina zoo cu animale arctice (aprox 50 de specii -inclusiv ursul polar, 150 de exemplare), bilete putin mai ieftine daca achizitionati de pe site). Tot aici exista posibiliattea de safari cu husky.https://ranuaresort.com/en/wildlife-park/

Ziua 3 – Ski in Levi

Statiunea de schi Levi situatea la aprox 180 km de Rovaniemi (aprox 2h20’ cu masina). Statiunea e frumoasa, Dan sa dat pe skiuri 1 zi aici.

Seara, am plecat la prietenii nostrii, cu care am venit la aceasta axcursie. N-a asteptat cu o cina delicioasă ( și clătite am avut) si ne-am bagat in Jacuzzi de afară, după care în zapadă de 1 m și iar in apă. Ne-am prosit ca copii si ne-am simtit foarte bine.

La ora 12:00 am plecat în căutare de Aurora boreala La vanatoare de aurora se merge, de obicei, dupa ora 21.00, dar natura are ultimul cuvant, aurora fiind unul dintre cele mai vanate fenomene naturale. În pădure ne-am împolmolit cu ambele mașini, dar am avut noroc ca s-au oprit localnicii și ne-au ajutat sa ieșim din zăpadă de1m. Copii dormeau, nu au avut nici o treabă. Aurora din păcate nu am reușit so vedem, fiindcă era ceață.

IV. Temperaturi
Nu este o regula generala pt lunile de iarna. Noi am ales Noiembrie ca sa nu fie f rece (am prins – 5 in Rovaniemi si -20 in Levi – temperaturi acceptabile. Adevărul este că ne-am și îmbrăcat corespunzător. Am avut geci groase Columbia, cizme groase , impermeabile de la Decathlon ( eu snow boots, erau perfecti), pantaloni de ski, haine termo pe dedesubt. Toata lumea manusi mai grosute, impermeabile, caciuli și fulare.

V. Preturi

Noi ne-am ocupat de organizărea excursiei în Laponia, pe cont propriu. Este important sa specific acest aspect, fiindcă sunt agenții în România, care organizează excursii de 4 zile cu plecare din București și Cluj Napoca, direct în Laponia la aproximativ 10.000 euro/familie de 4 persoane, însă noi am ales să ne organizăm singuri și am iesit mult mai bine.

Vă las că e deja 6 dimineața și m-aș pune la somn, dar am vrut neapărat să vă scriu totul, până când e proapătă informația!

Așa un ultim cuvânt :

Merită să mergeți in vizita la Mos Craciun, măcar odată în viață! Va rămâne o experiență de neuitat copiilor!👨‍👩‍👧‍👦